VROUWEN IN DE 16e en 17e EEUW
De nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen passen niet goed binnen de gebruikelijke religieuze ideeën. Natuurkundige, wiskundige en ingenieur Simon Stevin (1548-1620) signaleerde dat de nieuwe wetenschappelijke inzichten minder goed zouden passen bij de godsdienstige gevoelens van vrouwen en kinderen en dat het niet wenselijk was dit te uiten (Het burgerlyck leven, 1590). Er ontstaan afzonderlijke geheime broederschappen.
Tegelijkertijd stellen wetenschappers als Descartes, dat vrouwen net zo goed hun verstand kunnen ontwikkelen als mannen, aangezien alle mensen begiftigd zijn met verstand. Iedereen is in staat het grondbeginsel ('ik denk dus ik ben') bij zichzelf te ontdekken. Iedereen kon dit diepste fundament van de filosofie vatten: dat je als mens denkt. Er was dan ook geen enkele reden om sommige mensen -vrouwen met name- uit te sluiten van het volgen van onderwijs. Descartes heeft zelf een waardevolle gedachtenuitwisseling met Elisabeth Van de Palts (1618-1680).
Bracht de wetenschap voor vrouwen dus een zekere mate van uitsluiting met zich mee, vrouwen die als 'heks' werden bestempeld konden in Oudewater terecht en zich op wetenschappelijk verantwoorde wijze laten wegen. Als hun gewicht niet te laag was (wat nooit het geval was), dan kregen ze een certificaat mee en konden niet meer geëxecuteerd worden als heks. Uit veel landen uit Europa kwamen vrouwen naar Oudewater toe. De buurman van de heksenwaag was Arminius.